danie, szpinak, granat, niskokaloryczne

Chciałaby zaproponować Wam pomysł na danie ze szpinakiem. To nie prawda, że szpinak jest niesmaczny. Znalazłam ciekawy sposób na połączenie ze sobą wartościowych składników oraz przepysznego smaku.

Zwalcz niechęć  do szpinaku – skorzysta na tym Twoje ciało i zdrowie.

Danie, które proponuje jest niesamowicie proste w przygotowaniu, wzbogaca naszą dietę oraz jest niskokaloryczne. Szpinak jest znany lecz nie doceniany, a przecież ma dobroczynne właściwości dla zdrowia i urody.

Dzięki szpinakowi, dostarczany naszemu organizmowi:

  • witamina A – utrzymuje prawidłową kondycję skóry oraz włosów,
  •  witamina PP – poprawia ukrwienie skóry, reguluje poziom cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu skóra jest lepiej ukrwiona,
  • witamina C – odpowiada również za wytwarzanie kolagenu, podnosi odporność organizmu,
  • witamina B1 – przyspiesza gojenie ran,
  • witamina B2 – współdziała w przemianie aminokwasów i lipidów,Dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.

Kolejnym składnikiem jest pierś z kurczaka, która dostarcza nam potrzebnego białka. Białko – budulec mięśni, ważna sprawa.

Granat to owoc potrzebny do naszego dania. Granaty uwielbiam nie tylko ze względu na ich bogate właściwości lecz ze względu na walory smakowe oraz nietypowe czerwone granulki. Granaty są również niskokaloryczne, przez co ułatwiają odchudzanie, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego.

Mój przepis na danie ze szpinakiem

Składniki:

  • pół granata
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 200 g umytego świeżego szpinaku
  • po szczypcie suszonego oregano, tymianku, bazylii
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pokroić pierś z kurczaka w kostkę, następnie zalać sosem sojowym i odłożyć do lodówki na 5 minut.

Umyty szpinak przełożyć do miseczki. Granat obrać i posypać nim szpinak.

Oliwę z oliwek połączyć z oregano, tymiankiem i bazylią.

Pierś z kurczaka smażyć na patelni grillowej. Gdy będzie już gotowa, przełożyć do miseczki ze szpinakiem i granatem.

Wszystko polać oliwą z oliwek z ziołami.

Mój przepis na dietetyczne danie ze szpinakiem dla dwóch osób.

Smacznego!

Danie ze szpinakiem
Tagi:                

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij